Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Robey Family #4, November 2011

Kétkeresős családot üzemeltetni nem kis kihívás. Minden perc számít, hogy valahogy egyensúlyt találjunk munkánk és magánéletünk, a munkahelyi és otthoni feladataink között, és valahogy időt tudjunk szakítani saját magunkra is.

Dolgozó szülőnek lenni nem kis kaland. Te lehetsz a világ legjobb anyukája vagy apukája még akkor is, ha nem töltesz minden percet a gyerekeiddel. Nem az a számít, hogy otthon vagy-e velük egész nap, hanem az, hogyan használod ki a rendelkezésetekre álló időt.

A Forbes minapi cikkéből kiválogattuk a legjobb ötleteket, amelyek megkönnyíthetik az időbeosztást, a házimunkán való osztozást és csökkentik a stresszt a mindennapokban. Ti hogy csináljátok? Írjátok meg nekünk kommentben!

A legfontosabb: ne szabadkozz a döntésed miatt. Amiatt magyarázkodni, hogy kisgyerekes anyaként munkát vállalsz, olyan mintha miniszoknyát vennél fel, és állandóan lefelé húzogatnád.


Időnyerő tippek:

Legyél kiszámítható! Nagyon pontos indulási és érkezési menetrended legyen és ragaszkodj hozzá, amennyire lehet.

Ne higyj senkinek, a rugalmasság időrabló: ha rugalmas a munkarended, akkor is igyekezz valami rendszert vinni bele.

Esténként készítsetek össze mindent, ami a másnap reggel indulásig kellhet, a ruhákat is.

Vasárnaponként tervezzetek meg mindent a családtagok heti időbeosztásától kezdve az étkezésekig bezárólag. Ezzel rengeteg vitát és veszekedést elkerülhettek, nincs stressz, időt és pénzt takarítotok meg.

Írj le minden teendőt a bevásárlólistáttól a gyerekek iskolai uzsonnásdobozának tartalmáig és tedd jól látható helyre. Nem tudsz feladatokat delegálni, ha csak te tudod, hogyan kell azokat megoldani.

Segíts a párodnak partnernek lenni! Dicsérd többet, kritizáld kevesebbet, és adj neki lehetőséget arra, hogy az otthoni feladatokban nagyobb részt vállalhasson.

Vonjátok be a gyerekeket az otthoni teendőkbe, természetesen az életkoruknak és a habitusuknak megfelelően. Ennyivek több időtök jut majd egymásra.

Lehetőség szerint minden ügyedet az otthon-gyermekintézmény-munkahely háromszögben intézd a fodrásztól a fogorvosig.

Legyen segítő hálózatod: két anyuka, akinek a gyereke azonos csoportba vagy osztályba jár a tiéddel. Ha segítesz nekik amikor tudsz, könnyebb lesz tőlük szükség esetén segítséget kérned.

Próbáljatok második, sőt harmadik vagy akár negyedik "védelmi vonalat" biztosítani azokra az esetre, ha a gyereknek csak valami apró problémája van, amiért nem mehet közösségbe, vagy valamiért zárva tart az intézmény egy-egy napra, vagy a személy, akire biztátok volna a gyerek(ek)et, valami miatt lemondja a gyerekfelügyeletet. Sok idegeskedéstől kímélitek meg magatokat.


Csak a család

Merjetek kikapcsolni! Legyen olyan időszak minden nap, amikor kikapcsoltok minden kütyüt és képernyőt, és teljes mértékben a egymásra figyeltek.

Alakítsatok ki szokásokat, olyan tevékenységeket, amit rendszeresen együtt csinál az egész család. Naponta legalább egy étkezést együtt, egy asztalnál ülve töltsetek el.

Készüljetek a hétvégékre, a szünetekre, a vakációra! Beszéljétek meg a gyerekekkel, milyen közös programokat terveztek.

A nagy rohanásban is tudjátok kimutatni az érzelmeidet: sosem lehet túlzásba vinni a figyelmességet és a gyengédséget.


Jusson időd a párodra és magadra is!

Fel kell töltődnötök, különben biztosan kimerültök.

Legyen legalább napi húsz perc, amit kizárólag a pároddal töltesz, és csak egymásra figyeltek.

Hangoljátok össze az alvási ciklusotokat: az egyszerre fekvő pároknak a szakemberek szerint jobb a szexuális élete

Szakítsatok időt magatokra! Építsetek be a heti menetrendbe a mozgást, vagy szépségápolást, a lényeg, hogy lazítsatok egy kicsit és érezzétek jól magatokat!

Lehetőség szerint hetente egy estét töltsetek házon kívül – egymással vagy a barátaitokkal. Együtt vagy akár külön-külön is. 


És végül: készüljetek fel arra, hogy lesznek nehezebb pillanatok, de emlékezzetek arra, hogy ezek nem rossz napok, vagy hetek, csak alkalmi történések. Próbáljátok a lehetetlen helyzeteket is kellő iróniával kezelni, sokkal könnyebb lesz mindnyájatoknak.

„Karrier kart karba öltve"

04. 30.
0 Komment
0 Reblog

Kedvcsináló a Család ÉS Karrier? - címmel a SOTE-n zajló rendezvénysorozatunkhoz.  Május 6-án este Tari Annamária, klinikai pszichológus, pszichoterapeuta és Kozma-Vizkeleti Dániel, pszichoterapeuta és család-pszichoterapeuta lesz a vendégünk.

majusi eloadas

Kozma-Vizkeleti Dániel a családon belüli önmegvalósításról osztja meg velünk gondolatait:

„Ügyeskedhet, nem fog a macska egyszerre kint s bent egeret” – szólnak József Attila sokféleképp értelmezhető sorai. Az egyik lehetséges olvasatuk alátámasztja azt a közkeletű vélekedést, hogy az önmegvalósítás és a család iránti elköteleződés, a karrier befutása és a kapcsolatok ápolása nem fér össze, a „kinti” siker kizárja a „benti” eredményességet, az elismertség nehezen egyeztethető össze az önmagunkhoz való hűséggel. Legalábbis macskáknál, persze.

Előadásunkban a költői borúlátással szembehelyezkedve, azokat a lehetőségeket szeretnénk vázolni, amelyek lehetővé teszik a kandúrok és cicusok számára, hogy életük több szférájában is szert tegyenek egérkékre. És hogy ezek a sikerek segíthetik a többi életterületen való kiteljesedést.

Körüljárjuk, hogyan alapozza meg a jól működő családi kapcsolatrendszer, a kiegyensúlyozott párkapcsolat a munkában elérhető eredményeket – és a pályánkon kapott elismerés hogyan gazdagíthatja családi kapcsolatainkat, az anyagiakon messze túlmutató értelemben?

Közhelyszerű, hogy „minden sikeres férfi mögött egy támogató nő áll”! Vajon ki áll egy sikeres nő mögött? És mit kap a támogató fél a kapcsolattól – a másik sikereinek előmozdítása által?

Hogyan járul hozzá társunk sikere a sajátunkhoz? Hogyan építhetjük kölcsönösen a családi önbecsülést, ami mindannyiónk és a családban felnövekedők számára is megfelelő „üzemanyagot” szolgáltat a „kinti” sikerek eléréséhez – akár saját törekvéseink és igyekezetünk révén?

Ezeket a kérdéseket igyekszünk körüljárni – nem kizárt, hogy különböző válaszokat találunk rájuk. Akár „kint”, akár „bent”.

Valóban két nyelvet beszélnek a férfiak és a nők?

Előfordult már, hogy akaratlanul is megbántottad a barátnődet? Előfordult már veled, hogy értetlenül áltál a barátod döntéseivel kapcsolatban? Előfordult, hogy amit jó ötletnek tartottál barátnőddel vagy barátoddal kapcsolatban, rosszul sült el?

Ezek a helyzetek nem véletlenek. A férfiak és a nők nemcsak fizikailag, hanem pszichológiai szempontból is jelentősen különböznek egymástól. És emiatt sok szempontból különböző nyelvet beszélnek. Bizonyos fogalmak mást jelentenek a férfiak és mást a nők számára, vagy legalábbis az érzelmi hangsúlyuk különbözik jelentősen. Mindez elég sok kommunikációs zavarhoz vezet a hétköznapokban, ráadásul a férfinek és a nőnek együtt kell működniük a munkahelyeken, a párkapcsolatban, sőt a családalapítás után a család irányításában is.

Hogyan hidalhatjuk át ezeket a kommunikációs nehézségeket? Milyen megoldást adnak erre a különböző kultúrák kapcsolati és családmodelljei? Hogyan hidaljuk át mi, a saját kultúránkban? Ezekre a kérdésekbe próbál bevezetni Purebl György előadása.

Legyen vagy ne legyen gyermekünk? - Női sors Magyarországon

A címben felvetett kérdés személyes, családi és nemzeti sorskérdés. Eldöntése mégis egyedi módon történik, optimális esetben két szerető szív közös ügyeként.

Ha a nő és férfi nembeli lényegét, létezésének küldetését helyezzük a középpontba, akkor szembesülnünk kell azzal, hogy fizikai, biológiai, élettani, lélektani és társas képességeink e küldetés szerint különböznek, de egymást kiegészítik, hogy beteljesítsék a létfeladatot: a kapott élet továbbadását. Ez a beteljesülés hozza létre az emberi boldogságot.

A nő vállalása e tekintetben időbeli-folyamati szempontból is hangsulyosabb, központi jelentőségű. Milyen esélyekkel, lehetőségekkel és feltételekkel teljesitheti be a nő a küldetését?  Milyen a kapott anyai minta, szülői példa? Milyen hatások  befolyásolják a fiatalokat a párkeresésben, párválasztásban? Milyen esélyei vannak ma egy magyar nőnek intim és elkötelezett kapcsolat kialakitására, fenntartására? Milyen a „férfi oldal?”  Többek között ezen kérdések áttekintésével és megválaszolásával foglalkozik Bagdy Emőke az első, március 11-i előadás során.

Regisztráljatok, gyertek!

Az előadókról:

Dr. Purebl György - Semmelweis Egyetem ÁOK, Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese, egyetemi adjunktus

Prof. Dr. Bagdy Emőke - Professor Emeritus, Károli Gáspár Református Egyetem, Személyiség és Klinikai Pszichológiai Tanszék

Mi kell a női karrierhez?

02. 22.
2 Komment
0 Reblog

happy woman

A nőket nem szabad magukra hagyni az egyensúlyt kereső útjukon. A munkáltatóknak, HR vezetőknek tudatosan kell kiépíteni azt a szervezeti kultúrát, azokat a módszereket, melyek segítik a nőket, anyákat karrierjük építésében. Ma a családok – tisztelet a kivételnek – magukra vannak hagyva, keressék az egyensúlyt, ahogy tudják. Ha tudják. Nyilvánvaló az összefüggés az egyre csökkenő gyerekszámmal.

A szervezeti kultúra meghatározó szerepet játszik a szervezet tagjainak életében. A hagyományos (férfi) karriermodell elfogadásán, akár öntudatlanul is, alapuló szervezetekben több stigma és sztereotípia kötődik a rugalmas munkaidő formákhoz, a babás, gyermekes anyákhoz. Elég, ha a vezető, csak szóban is, de lekicsinylően nyilatkozik a rugalmas munkaformákról. Avagy az a nézet, hogy aki ebben dolgozik, azt sose léptetik elő. Ebből már egyenesen következik az a szemlélet, hogy ebbe a kategóriába a vesztesek tartoznak, hogy a könnyebb vagy a csökkent értékű munkákat adják a babás mamáknak, kvázi segítségképpen. Merthogy ők nem teljes értékű munkaerők. Az a sztereotípia is fellelhető, amikor azt hiszik, minden anya örül, ha rugalmas munkaformába helyezik. A nagy ambíciójú, magas teljesítményű nők közül vannak, akik inkább kilépnek, minthogy ezt és a hozzá kötődő stigmákat viseljék.

A női karrier fejlesztésének talán a legnagyobb kihívása a gondolkodásmód, az értékrend, összességében a szervezeti kultúra megváltoztatása. És ebben kiemelt szerepe van a vezetésnek.

Rugalmas karriermodell kialakítása

A hagyományos karriermodelltől elszakadva, olyan karrierívet kell kialakítani, ami alkalmazkodik a nők élettani sajátosságaihoz, igényeikhez. Meg kell tervezni, szervezni a nők munkába való visszatérésének folyamatát. Azzal kezdve, hogy a kapcsolatot fenn kell tartani a gyermekgondozás ideje alatt is. Az anya legyen tájékozott szervezete ügyeiről, erre ma az internet jó lehetőséget nyújt. A visszatérést fokozatossá lehet tenni, kezdetben heti egy nap vagy többször napi néhány óra, amikor is a visszailleszkedés emberi és szakmai tényezőit kijelölt mentor segíthetné. Lehetővé kell tenni, hogy a visszatérő választhasson rugalmas munkaformát. Ahol és amennyiben a rugalmas karriermodellt a cég tudatosan kialakítja, alkalmazza, ott a nők eredményessége és kötődése jelentősen megnő.

A nők tudásának, ambíciójának „táplálása”

Tapasztalati tény, hogy a nők munka világához kapcsolódó ambíciója visszaesik a gyermekgondozási távollét idején. Csökkennek az elvárásaik saját magukkal szemben. Tudásuk megkopik. Mindez nehezíti a visszatérést, a visszafogadást. Ezért fontos „táplálni” a nők ambícióját, szakmai tudásuk fejlődését. Ehhez a cégnek fejlesztési programot kell kialakítania. Nem kell itt óriási dolgokra gondolni. Ahol a rugalmas karriermodell részeként folyamatos a cég kapcsolattarása a munkatársaikkal, ott ez jó alapot ad ahhoz, hogy alkalmanként tréningeket szervezzen az otthon levő nők számára. A kijelölt, elfogadott mentor folyamatosan vagy meghatározott időnként tájékoztassa, motiválja, lássa el információkkal az érintettet.

Adjunk teret a női attitűdnek!

Amint tudjuk, a nők munkával kapcsolatos elvárásai, attitűdje különbözik a férfiakétól. A nők számára legfontosabb tényezők a munkatársi kapcsolatok, a „szolgálat”, vagyis visszaadni, nyújtani valamit a cég, a társadalom számára, valamint az értelmes munka. Fontos számukra a hit a termékben, a szolgáltatásban, a cégben., és nem utolsó sorban a munkahely és a család szempontjainak összehangolásában.

Rugalmas munkaidőformák

A rugalmas munkavégzésre Magyarországon is több lehetőséget biztosítanak a jogszabályok. Mégis nagyon alacsony az e formákban dolgozók aránya. Tőlünk nyugatabbra tömegesen dolgoznak pl. napi 4 órában. Felismerték, hogy a rugalmas munkaidő formák fontos szerepet játszanak a foglalkoztatási ráta fenntartásában, és tömegek számára nyújtanak kötetlenebb életformát, lehetőséget a munka-család egyensúly megteremtésére. A rugalmas munkaidőformák alkalmazásának számos, ismert előnye van mind a munkaadók, mind a munkavállalók számára. Terjedése mégis alig-alig érzékelhető. Ennek okai között van a kedvezőtlen és fejletlen szabályozás, az alacsony bérszínvonalból adódó nehéz megélhetés, amikor minden fillérre szükség van. Ugyanakkor a kirívóan alacsony női foglalkoztatási rátát biztosan kedvező irányba befolyásolnák a kedvező jogszabályokkal segített alkalmazások. Vajon mire várunk? Vajon mikor ismerik fel nálunk is a döntéshozók, hogy a társadalom és benne a gazdaság fejlődésében nem túlzás, kulcsszerepe van, és még inkább lesz a munka és család közötti egyensúlynak, ami főképpen a nőkön múlik. Elismerjük, támogatjuk a nőket mindebben, vagy naponta egyre kevesebben, egyre szegényebbek leszünk.

dr.habil. Ternovszky Ferenc

Gyerek És karrier? Lehetséges!

02. 05.
2 Komment
0 Reblog

Career Tests For Kids

Gyerek és karrier? Gyerek vagy karrier? Sajnos a kérdés sokszor inkább a második formában merül fel. Lehet-e egyszerre karrierünk és nevelhetünk lelkiismerettel gyermeket…? Egyáltalán mennyire szeretnénk gyereket, mik a gyermekvállalási trendek hazánkban? Biztosítottak-e a gyermekellátás feltételrendszerei? Segíti-e bárki, hogy összeegyeztessük a karriert és a gyermekvállalást? Bejegyzéseimben ezen kérdéskör egy-egy területét szeretném megvizsgálni.

Magyarországon a szociális és kulturális hagyományok eredményeképpen a címben megfogalmazott probléma meghatározóan, de nem kizárólagosan a nőket érinti. A gyermekszám folyamatos csökkenésének okai egyrészt az általános társadalmi jelenségek, szemléletmódbeli változások rovására írhatók, másrészt pedig a családtámogatási és foglalkoztatáspolitikai jellemzőkben keresendők.

A női munkavállalás kérdése nagymértékben hat a gyermekvállalásra. A kétkeresős családmodell megjelenésével szükségszerűen megváltoztak a gyermekvállalási jellemzők, fokozott problémát jelent a gyermekgondozási távollét utáni visszatérés a munkaerőpiacra. A gyermek mennyi idős koráig tudok otthon maradni? Van-e számára férőhely a bölcsődében /óvodában? Visszavesznek-e a munkahelyemre? Felvesznek-e máshova kisgyermekes szülőként? Hogy érek oda a gyerekért az óvodába? Általános problémák. A három éves kor alatti gyermekelhelyezés nem kielégítően megoldott, az atipikus munkavégzési formák -a részmunkaidő, a rugalmas munkaidő, távmunka stb. lehetősége-, melyek alapvetően megváltoztatnák a gyermekes szülők munkavégzésének lehetőségeit, csekély mértékben elérhetők a munkavállalók számára. A nemzetközi tapasztalatok ezzel szemben egyértelműen azt mutatják, hogy azokban az országokban magasabbak a születési mutatók, ahol gondot fordítanak a kisgyermekes szülők családi és munkahelyi kötelezettségének összehangolására, ahol elfogadott és használt lehetőség az atipikus formában történő munkavégzés.

Az alacsony gyermekszám leginkább a középrétegeket jellemzi. Az alacsony keresetűek vagy munkanélküliek számára megfelelő bevételi forrást jelenthet / elfogadható helyettesítési értékkel bírhat a GYES, GYED, családi pótlék, a magasabb keresetűek pedig bátrabban vállalnak egynél több gyermeket, hiszen eltartásuk összességében kevéssé jelent megterhelést. A középrétegek azok, akiknél egyrészt a gyermeknevelési szabadság ideje alatti jövedelemkülönbségből eredő kiesés erősebben érződik, másrészt ők azok, akik a munkával keresett jövedelmük mellett sem látják feltétlenül biztosítottnak a többedik gyermek biztos felnevelését.

A középrétegekhez viszonyítva, a magasabb iskolai végzettség a férfiaknál egyértelműen pozitív, a nők egy részének esetében azonban negatív hatással lehet a gyermekvállalásra. A férfiak – a szokás szerinti családfenntartók számára a magasabb végzettséghez társítható magasabb jövedelem, a család könnyebb eltartását jelentheti, míg a nők számára – akik jellemzően a gyermekgondozást vállalják - a karrier lehetősége, a magasabb jövedelem megnöveli a gyermekvállalás alternatív költségét. Lehetséges megoldás lehetne számukra a részmunkaidős munkavégzés, amely egyszerre biztosítaná a munkába való visszatérést, a karrier kisebb törését és a gyermek első éveiben történő fokozott törődés lehetőségét. Jellemzőnek tekinthető és különösen megjelenik a diplomások esetében az a tendencia, hogy a gyermekgondozási szabadság ideje alatt vállalnak újabb gyermeket, ezzel is csökkentve a munkaerőpiacról történő kiesés idejét/alkalmainak számát.

Ternovszky Csilla

Pro Labora

Munka és Család Audit

Balansz

blogavatar

Gyermek- és munkavállalás, párkapcsolat és karrier? Itt megtudhatod, mi az a családbarát munkahely, és miért jár jól mindenki, ha egyensúlyt teremt munkája és magánélete között.

Hirdetés

Facebook