Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Robey Family #4, November 2011

Kétkeresős családot üzemeltetni nem kis kihívás. Minden perc számít, hogy valahogy egyensúlyt találjunk munkánk és magánéletünk, a munkahelyi és otthoni feladataink között, és valahogy időt tudjunk szakítani saját magunkra is.

Dolgozó szülőnek lenni nem kis kaland. Te lehetsz a világ legjobb anyukája vagy apukája még akkor is, ha nem töltesz minden percet a gyerekeiddel. Nem az a számít, hogy otthon vagy-e velük egész nap, hanem az, hogyan használod ki a rendelkezésetekre álló időt.

A Forbes minapi cikkéből kiválogattuk a legjobb ötleteket, amelyek megkönnyíthetik az időbeosztást, a házimunkán való osztozást és csökkentik a stresszt a mindennapokban. Ti hogy csináljátok? Írjátok meg nekünk kommentben!

A legfontosabb: ne szabadkozz a döntésed miatt. Amiatt magyarázkodni, hogy kisgyerekes anyaként munkát vállalsz, olyan mintha miniszoknyát vennél fel, és állandóan lefelé húzogatnád.


Időnyerő tippek:

Legyél kiszámítható! Nagyon pontos indulási és érkezési menetrended legyen és ragaszkodj hozzá, amennyire lehet.

Ne higyj senkinek, a rugalmasság időrabló: ha rugalmas a munkarended, akkor is igyekezz valami rendszert vinni bele.

Esténként készítsetek össze mindent, ami a másnap reggel indulásig kellhet, a ruhákat is.

Vasárnaponként tervezzetek meg mindent a családtagok heti időbeosztásától kezdve az étkezésekig bezárólag. Ezzel rengeteg vitát és veszekedést elkerülhettek, nincs stressz, időt és pénzt takarítotok meg.

Írj le minden teendőt a bevásárlólistáttól a gyerekek iskolai uzsonnásdobozának tartalmáig és tedd jól látható helyre. Nem tudsz feladatokat delegálni, ha csak te tudod, hogyan kell azokat megoldani.

Segíts a párodnak partnernek lenni! Dicsérd többet, kritizáld kevesebbet, és adj neki lehetőséget arra, hogy az otthoni feladatokban nagyobb részt vállalhasson.

Vonjátok be a gyerekeket az otthoni teendőkbe, természetesen az életkoruknak és a habitusuknak megfelelően. Ennyivek több időtök jut majd egymásra.

Lehetőség szerint minden ügyedet az otthon-gyermekintézmény-munkahely háromszögben intézd a fodrásztól a fogorvosig.

Legyen segítő hálózatod: két anyuka, akinek a gyereke azonos csoportba vagy osztályba jár a tiéddel. Ha segítesz nekik amikor tudsz, könnyebb lesz tőlük szükség esetén segítséget kérned.

Próbáljatok második, sőt harmadik vagy akár negyedik "védelmi vonalat" biztosítani azokra az esetre, ha a gyereknek csak valami apró problémája van, amiért nem mehet közösségbe, vagy valamiért zárva tart az intézmény egy-egy napra, vagy a személy, akire biztátok volna a gyerek(ek)et, valami miatt lemondja a gyerekfelügyeletet. Sok idegeskedéstől kímélitek meg magatokat.


Csak a család

Merjetek kikapcsolni! Legyen olyan időszak minden nap, amikor kikapcsoltok minden kütyüt és képernyőt, és teljes mértékben a egymásra figyeltek.

Alakítsatok ki szokásokat, olyan tevékenységeket, amit rendszeresen együtt csinál az egész család. Naponta legalább egy étkezést együtt, egy asztalnál ülve töltsetek el.

Készüljetek a hétvégékre, a szünetekre, a vakációra! Beszéljétek meg a gyerekekkel, milyen közös programokat terveztek.

A nagy rohanásban is tudjátok kimutatni az érzelmeidet: sosem lehet túlzásba vinni a figyelmességet és a gyengédséget.


Jusson időd a párodra és magadra is!

Fel kell töltődnötök, különben biztosan kimerültök.

Legyen legalább napi húsz perc, amit kizárólag a pároddal töltesz, és csak egymásra figyeltek.

Hangoljátok össze az alvási ciklusotokat: az egyszerre fekvő pároknak a szakemberek szerint jobb a szexuális élete

Szakítsatok időt magatokra! Építsetek be a heti menetrendbe a mozgást, vagy szépségápolást, a lényeg, hogy lazítsatok egy kicsit és érezzétek jól magatokat!

Lehetőség szerint hetente egy estét töltsetek házon kívül – egymással vagy a barátaitokkal. Együtt vagy akár külön-külön is. 


És végül: készüljetek fel arra, hogy lesznek nehezebb pillanatok, de emlékezzetek arra, hogy ezek nem rossz napok, vagy hetek, csak alkalmi történések. Próbáljátok a lehetetlen helyzeteket is kellő iróniával kezelni, sokkal könnyebb lesz mindnyájatoknak.

Balansz

blogavatar

Gyermek- és munkavállalás, párkapcsolat és karrier? Itt megtudhatod, mi az a családbarát munkahely, és miért jár jól mindenki, ha egyensúlyt teremt munkája és magánélete között.

Hirdetés

Facebook

Legfrissebb bejegyzések