Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elégedetlenek magukkal az apák

03. 22.
0 Komment
0 Reblog

Father and Son


Leginkább a dolgozó apák szenvednek a rájuk nehezedő nyomástól: szorítja őket az idő, problémákat okoz az otthoni és a munkahelyi kötelezettségeik kötötti egyensúly megtalálása.

Egy nemrégiben publikált amerikai felmérés szerint a férfiak rosszabbul élik meg a terhelést: bár több szabadiővel rendelkeznek, de nagyobb arányban vallották meg, hogy gondjaik vannak munkájuk és a magánéletük összehangolásával. Úgy érzik, nem elég jó apák.

Az apák több időt töltenek ma ház körüli és háztartási munkákkal, gyermek-, idős- és beteggondozással, mint fél évszázada tették, ugyanakkor a fizetett munkával töltött idejük alig csökkent. Nagyjából feleannyi időt töltenek gyermekeikkel, mint a nők (bár kétszer annyit, mint egy 1965-ös kutatás szerint), és ez bántja őket, kevésbé érzik magukat jó szülőnek. 46 százalékuk érzi úgy, hogy nem tölt elég időt a gyermekeivel, míg az anyáknak csak a 23 százaléka nyilatkozott így.

Az amerikai anyák jelentős része részmunkaidőben dolgozik, és majdnem kétharmaduk elégedett a saját szülői teljesítményével. A fizetett munkát nem végző nők bizonytalanabbak, a dolgozó apákhoz hasonlóan csak kevesebb mint kétharmaduk értékelte úgy, hogy kiváló, vagy legalábbis nagyon jó szülője gyermekeinek.

Apaszerepek átalakulóban

02. 26.
7 Komment
0 Reblog

A magyar férfiak két, egymásnak nehezen megfeleltethető elvárásnak próbálnak megfelelni: a családfenntartói és a gyermeknevelési feladatok egyaránt fontosak lettek számukra.

Father and Baby


Változik az apaságról alkotott képünk

Spéder Zsolt tanulmányában a Családi értékek címet viselő, 2009-es felmérés eredményeit ismerteti és betekintést kínál abba, hogy a kutatók hogyan kategorizálják az eltérő férfi- és apaszerepeket. Ezek egyike a hagyományos és a modern értékrendet valló típusok szembeállítása. A kenyérkereső apa a családfő: "legfontosabb feladata a család biztonságának megteremtése; a férfi életének centrumában a munka(vállalás) áll; a családban végső soron a férfi dönt; találkozáskor a férfi teszi meg az első lépéseket". Az ellentétes pólust az egalitárius férfiből lett modern apa képviseli, aki "szükségesnek tartja az emancipációt, úgy gondolja, hogy mindkét nemnek hozzá kell járulnia a család megélhetéséhez, az otthoni munkában egyenlő mértékben vesz részt, és a gyermeknevelés életének tartalmat, célt ad."

A két sarkítottan meghatározott típus eltérően ítéli meg a férfiak családban betöltött helyét, szerepeit: azt, hogy "milyen otthoni munkák kinek a felelősségi körébe tartoznak, hogy a gyermekgondozás és -nevelés mely területeiért (gondozás vs. oktatás) felelősek. Lényeges különbség a kenyérkereső és az új típusú apák között éppen ez utóbbi területen mutatkozik, hiszen a modern apák nagyon aktívak a gyermekgondozásban."

Természetesen számtalan egyéb besorolás és típusleírás létezik már felsoroltakon túl:"a kirakatapák, a perifériális apák is megjelennek, és számtalan apatípusnak jellemzője a bizonytalanság. Mindez egyértelműen arra utal, hogy az apaszerepek és apaképek átalakulóban vannak" - írja.

Magyarország: apák ellentmondó elvárások között

A magyar közvélemény a családi kapcsolatok tekintetében meglehetősen hagyománytisztelő. A férfiakat szeretnénk erős döntéshozónak látni, akik eltartják a családjukat, karriert csinálnak, és sok pénzt keresnek. Ez a szemlélet nem sokat változott, azonban megjelentek a modernnek nevezett apaszerephez kapcsolt elvárások is, amelyek szerint a férfinak éppúgy el kell tudnia látni a gyermekeit, mint a nőnek, és a férfi mindezt nem kötelességből teszi, hiszen maga is szeretne több minőségi időt tölteni a szeretteivel, és az apai hivatás éppoly fontossá vált sokak számára, mint a hagyományos családfentartói szerep.

A felmérés eredményei szerint a legtöbben "kettős, és egyben egymással szemben álló elvárást fogalmaznak meg a férfiakkal szemben: legyen a pénzkereset az életcéljuk, ugyanakkor fontosabb legyen számukra a családdal eltöltött idő, mint a többletjövedelem-szerzés". Érdekes, hogy a különböző társadalmi csoportok véleménye alig tér el egymástól, és hogy inkább a férfiak számára fontos az, hogy a kenyérkereső és családcentrikus szerepben egyformán helyt álljanak. Az átlagnál magasabb mértékben a szakmunkás végzettségűeknél jelenik meg a férfiakkal szemben támasztott kettős elvárásrendszer. A legképzettebbek inkább a modern apaszereppel tudnak azonosulni, míg a legiskolázatlanabbak továbbra is a hagyományos szereposztást vallják magukénak.

Mi az apa dolga a családban?

Általános vélemény, hogy a családfő dolga biztonságteremtés. Ugyanakkor a válaszolók egyharmada a szeretet kimutatását tekinti a legfontosabb apai feladatnak, annak ellenére, hogy ez korábban tipikusan nőiesnek tartott viselkedés volt. A megkérdezettek közel egyötöde tartja az apák legfontosabb küldetésének a gyermekeik morális eligazítását, életre való felkészítését. A gyermekek körül adódó mindennapi otthoni gondozási, tanítási, nevelési feladatokban való aktív részvételt azonban a kutatók számára meglepő módon - szinte alig sorolta bárki is a leglényegesebb apai feladatok közé. Az is különös, hogy inkább a nők voltak azok, akik nem tartották fontosnak a férfiak részvételét ezekben a tevékenységekben.

A felmérés eredményei tehát egyrészt megerősítik, másrészt módosítják a férfiak családban betöltött szerepéről korábbi tudásunkat: "A klasszikus férfiszerepekhez köthető kívánalmak (biztonság garantálása és védelem, életre nevelés) ma is élnek és hatnak. Azonban az is egyértelműen beigazolódott, hogy a nem hagyományos elvárások is érvényesülnek. Erre utal, hogy igen magas azok aránya, akik a szeretet, érzelmek kimutatását a leglényegesebb apai feladatnak tartják. Az a tény azonban, hogy interjúalanyaink fele nem tartja lényegesnek, hogy az apák aktívan részt vállaljanak a gyermekgondozásban, arra utal, hogy a modern apai vonások mégsem terjedtek el markánsan, és a hagyományos kenyérkereső férfi/apa kép mélyen beívódott a magyar társadalomba."

A teljes tanulmány itt olvasható

Balansz

blogavatar

Gyermek- és munkavállalás, párkapcsolat és karrier? Itt megtudhatod, mi az a családbarát munkahely, és miért jár jól mindenki, ha egyensúlyt teremt munkája és magánélete között.

Hirdetés

Facebook

Legfrissebb bejegyzések