AJÁNLÓ
 
06:15
2013. 05. 10.
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elkötelezetten dolgozik azért a célért, hogy...
A bejegyzés folyatódik
 
06:15
2013. 05. 10.
Túlterheltek a dolgozó anyák Hazánkban a lassan változó tradicionális értékrend miatt széles...
A bejegyzés folyatódik
 
06:15
2013. 05. 10.
Hogyan teremthet viszonylagos egyensúlyt a munkája és a családi élete között az, akinek egyedül...
A bejegyzés folyatódik
 
06:15
2013. 05. 10.
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom márciusi konferenciáján öt vállalat számolt...
A bejegyzés folyatódik
 
06:15
2013. 05. 10.
Az Y-generáció munkavállalóiról készült amerikai kutatások szerint a legfiatalabb dolgozó korosztály...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

day 1784: preschool


Egy szülő akkor tud csak igazán eredményesen dolgozni, ha munkaidőben jó kezekben tudja a gyermekeit.

Amikor egy munkavállaló belép egy céghez, sokszor nem tudja még, mikor és hány gyermeke lesz. Ő is és a cég is egy dologban biztos a szerződéskötéskor: szükség van a munkájára. Ha jól érzi magát a munkahelyén és elégedett a munkakörülményekkel és a bérrel, jól teljesít. Ez pedig akkor sem változik, ha a munkavállaló történetesen családot alapít.

Egy gyermek érkezésével a cég szempontjából is sok dolog megváltozik. Az anya akár évekre kieshet a munkából. A szülőnek, akár apa vagy anya, minden hétköznap délután és évente 2-4 hónapnak megfelelő időben (szünetek, nevelés nélküli napok) kell gyermekfelügyeletet megoldania, függetlenül attól, hogy ez a munkaidejéhez hogyan viszonyul. Ehhez társulnak a gyerekbetegségek kiszámíthatatlan hetei. A szülők gondolatai munkaidőben sokszor a gyermeik körül forognak, főleg akkor, ha a gyermek napközeni elhelyezése nem biztos, megnyugtató és kiszámítható. A munkaadónak HR-tervezési nehézségeket, a cégnek munkavállalónként évente akár plusz 2 hónapnyi bruttó bérnek megfelelő költséget jelenthet, bevételkiesést okozhat.

A megoldás nyilván nem az, hogy nem alkalmaznak kisgyermekes szülőket. Hogyan lehet mégis valami megoldást találni? Családbarát foglalkoztatással és megfelelő gyermekelhelyezés biztosításával.

Szülők és munkavállalók egyszerre

Gimnáziumi végzettséggel vagy afölött a férfiak és nők foglalkoztatási rátája közel azonos. Azaz mindketten, apa és anya értékes munkavállalók. Egy szülő, legyen apa vagy anya, akkor lesz kiegyensúlyozott és produktív a munkájában, ha gyermekének munkaidő alatti elhelyezését megnyugtatóan meg tudja oldani. A mai helyzet nem ezt mutatja. Nézzük a munkavállalók oldaláról:

A 3 éves kor alatti gyermekek csak mintegy 7%-a kaphat ma Magyarországon bölcsődei ellátást. Ennyire kevés a férőhely.

A 6 éves kor alatti gyerekeknek csak mintegy 48%-a veszi igénybe rendszeresen a napközbeni gyermekellátást. Ha lehetőség van rá, otthon maradnak a kistestvérrel és a GYED/GYES-es szülővel. Ennyire nem vonzóak a 25-30 fős óvodai csoportok, a tömeges óvodai megoldás, amelynek sokszor része az is, hogy a túlzsúfoltság miatt délben el kell hozni onnan a gyermekek egy részét, mert nincs elég hely a délutáni pihenés biztosítására. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke úgy nyilatkozott, 20-25 ezer óvodai férőhely hiányzik. Könnyen belátható, hogy a helyzet rendezésére nem lehet egyhamar számítani.

Tavaly 1109 családi napköziben 7500 hatévesnél fiatalabb gyermek nappali ellátását oldották meg, de jövő ősztől változik a helyzet: 2014-őszétől bevezetik a kötelező óvodáztatást a három év feletti gyermekek számára, és a családi napközi nem helyettesíthati az óvodai nevelést a miniszter levele szerint. Hogy hogyan fogják megoldani az önkormányzatok a helyzetet, és hogy mi lesz a  családi napközik és dolgozóik sorsa, nem tudni.

Magyarországon az anyák kevesebb mint 16%-a tér vissza a munkába legkisebb gyermeke hároméves kora előtt. Pedig az anyák dolgoznának, ha lehetne: egy felmérés szerint a megkérdezettek több mint 55%-a szeretne ugyanarra a munkahelyre visszatérni, ahonnan szülni ment.

Miért hisszük továbbra is, hogy jó megoldás a családi napközi?

Egy céges családi napközi és játszócsoport egység létrehozásához 3-6 hónapra és körülbelül 2 millió forintra van szükség (kiépítés, engedélyeztetés), a hely adottságainak függvényében. Ez a befektetés egy nagyvállalatnak akár egy év alatt, kis- és középvállalatok esetében 2-5 év alatt megtérülhet. A céges családi napköziben egy gyermek 60-90 ezer Ft közötti működési önköltséget jelent havonta. A játszóház óradíja 800-1000 Ft között mozog.

Mindez azt jelenti, hogy teljes keresetet hazavivő anya már egy részben támogatott családi napközis hely esetén is többet tud a családi kasszához adni, mintha a GYES-t vagy a bébiszittert választja. A kisgyermek mellől így megéri visszatérni a munkába. A nagyobb gyermekeknél pedig a játszócsoport teszi lehetővé, hogy a szülő a teljes munkaidőt kihasználva dolgozhasson, hiszen a családi napközi a 3-14 éves gyerekek délutáni ellátása, foglalkozások, szakkörök, sőt: táborok helyszíne is lehet.

Ha tehát fontos szempont a családos munkavállalók, elsősorban a nők foglalkoztatása, akkor kézenfekvő lehetőség a céges családi napközik működtetése amelynek nyitvatartása rugalmasan igazodhat a céges munkaidőhöz, a vállalati munkakultúrához.

Posztunk a Céges Családi Napközi Program cikke felhasználásával készült.

Balansz

blogavatar

Gyermek- és munkavállalás, párkapcsolat és karrier? Itt megtudhatod, mi az a családbarát munkahely, és miért jár jól mindenki, ha egyensúlyt teremt munkája és magánélete között.

Hirdetés

Facebook