AJÁNLÓ
 
22:50
2014. 04. 28.
Főnökként, a munkahelyen, ugyanakkor gyakorló szülőként mindennapi dilemma elé állít a...
A bejegyzés folyatódik
 
22:50
2014. 04. 28.
Kopp Mária munkájának eredményeként, annak elismeréseként létrejött a nemzeti összefogás a...
A bejegyzés folyatódik
 
22:50
2014. 04. 28.
Akár jogos lehet a gyanakvó tekintet a pozitív diszkrimináció miatt, mégis elkerülhetetlen a...
A bejegyzés folyatódik
 
22:50
2014. 04. 28.
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Balansz.info címen...
A bejegyzés folyatódik
 
22:50
2014. 04. 28.
Ha csak egy napra is, de extra biztatást kapnak az otthoni munkához a dolgozók a "Dolgozz otthonról!"...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tavaly részt vettem egy Munka kisgyermekkel börzenapon; kíváncsi voltam, mely munkáltatók képviseltetik magukat  kisgyermekes anyák munka világába történő visszaintegrálását támogató rendezvényen, milyen vonzó ajánlattal rukkolnak elő a(z ismét) dolgozni vágyó/kényszerülő nőknek.

Igen vegyesek a tapasztalataim, több nagyobb cég tisztes standot, kompetens kollégákat küldött, némely fejvadász cég is nyitottnak tűnt, amikor a recepciós, vagy teljesen kezdő pozíciókon túli lehetőségekről érdeklődtem. Ugyanakkor a magyar realitás a számlaképes (=kényszervállalkozó), számos (akár fizetetlen) túlórát vállalni kénytelen dolgozók beletörődése, és a hasonló foglalkoztatási formák akár munkabörzén való propagálása.

A fent vázolt pozitív diszkriminációnál (anyák /vissza/integrálása a munka világába) talán szerencsésebb a munkavállaló felelős emberként vizionált képe a munkáltató szemében. A betöltendő pozíciók nagy többsége bizonyára elvégezhető legalább részben rugalmas időbeosztásban (flexibilis napi kezdés-befejezés, nagyobb időegységenként, például kéthetente legyen meg a megállapított munkaidő, esetleg kialakított törzsidővel), netán (részben) távmunkával.

Amikor ezt írom, éjfél közeledik, már egyszer visszakísértem óvodás fiam az ágyába, szabadabban szállnak a gondolatok este 10, a fektetés, napi rutin magam mögött hagyása után. Biztassuk arra az anyákat (és apákat), hogy saját napi, heti ritmusuk megtapasztalásával juthassanak el eredményes, örömteli, így feltöltődést is hozó munkájukhoz!

A legjobb példát így adjuk gyerekeinknek, akiket ugye helyesen arra biztatunk, hogy bármit elérhetnek- lehetünk-e jó példa számukra a céljaink eléréséért tett küzdelemre?

Kapcsolódó hír a kísérleti 6 órás munkanap bevezetése Svédországban (pl. itt: http://index.hu/gazdasag/2014/04/09/hatoras_munkanappal_kiserleteznek_a_svedek) – én szurkolok nekik, és remélem, nem kell svéd nyelvtudás a felelős munkát elváró munkaadók alkalmazottaik felé irányuló figyelmének kivívásához. Segítek: akitől érdemi munkát várnak el, érdemes feltenni a kérdést, miben segíthető ésszerű keretek között ebben, legyen szó reggeli úszásról, orvosi konzultáció lehetőségéről, vagy hogy ne pironkodva kéredzkedjünk el az Anyák napi ünnepségre az óvodába. Már tanulják ám a verseket, nekünk, dolgozó anyáknak!

Az egész napos rendezvényen a munkába (vissza)állás mellett a gyermekek intézményeiről is szó esik; a dolgozó anyákról értekeznek a Telekom székházában:  tekinthető elő-anyáknapi ajándékként is saját magunknak. http://munkakisgyermekkel.hu/

Honlapunkon, a balansz.info-n további olvasnivalót találnak különböző jó gyakorlatokról. Kérjük, osszák meg, ha fontolgatják a Munka kisgyermekkel szakmai napon való részvételt, illetve írják meg, ha sosem mennének hasonló rendezvényre. Milyen jó találkozásokat hozhat egy ilyen konferencia? Hol, hogyan érdemes dolgozó anyaként valóban családbarát munkahelyet keresni? 



Balansz

blogavatar

Gyermek- és munkavállalás, párkapcsolat és karrier? Itt megtudhatod, mi az a családbarát munkahely, és miért jár jól mindenki, ha egyensúlyt teremt munkája és magánélete között.

Hirdetés

Facebook