OLVASTAD MÁR?
 
Munka kisgyermekkel, zárókonferencia
Tavaly részt vettem egy Munka kisgyermekkel börzenapon; kíváncsi voltam, mely munkáltatók képviseltetik magukat  kisgyermekes anyák munka világába történő visszaintegrálását támogató rendezvényen, milyen vonzó ajánlattal rukkolnak elő a(z ismét) dolgozni vágyó/kényszerülő...
 
Ötpárti megállapodás a gyermekvállalás segítésére
Kopp Mária munkájának eredményeként, annak elismeréseként létrejött a nemzeti összefogás a kívánt gyermekek megszületése érdekében!
 
Női karriernap, női karrier?
Akár jogos lehet a gyanakvó tekintet a pozitív diszkrimináció miatt, mégis elkerülhetetlen a beismerés: miután a nők szülnek, és általában ők maradnak otthon a kisgyerek(ek)kel, megkülönböztett a munkához való viszonyuk.  Két aktualitást említünk alább...

Főnökként, a munkahelyen, ugyanakkor gyakorló szülőként mindennapi dilemma elé állít a szakmai és magánélet egyensúlyának kérdése.

Előzetes, gondos tervezéssel fiatal szülőként igenis lehetséges egyaránt helyt állni a munkában és a magánéletben!


1. Állítson határokat!
Egy marketing igazgató lehetőleg pontban 5 órakor elhagyja az irodát, így ő viszi haza a lányát az iskolából és együtt készítik el a családi vacsorát.

Cserébe gyakran kora reggel kezd, kora reggeli, vagy némi munka munka marad a gyerekek lefekvése utánra, de 17:00-kor kezdődik a nap családi fejezete.  
 
Amikor az ember  a családjával tölt időt, rájuk figyeljen! Ha 10 percenként emailt írt, a kollégák azt fogják feltételezni, hogy  dolgozik, noha épp nyaralna. Javaslat: közöld, a nap melyik szakában ellenőrzöd a napi leveleket (ha ez szükséges), és  ragaszkodj hozzá! A munkatársak, a házastárs és a gyerekek is mind jobban tudják így, mire számíthatnak.

2. Delegáljon feladatokat, majd engedje el a felelősséget! 
Az egyik legnehezebb dolog  a csapatmunka kapcsán hinni, hogy a többiek is jól (ha nem jobban) látnak el egyes feladatokat, mint mi magunk. De nem lehet mindig mindent kontrollálni, képesnek kell lenni néha elengedni, és igazán élvezni az időt a gyerekek és a család.


3. Legyen támogató hálózata!
Ahogy a mondás szól: "Egy falu kell  a gyermeket felneveléséhez" Ápoljon jó kapcsolatot azokkal, akik részt vehetnek benne, hogy a gyerekek időben adott helyen lehessenek, jól érezzék magukat: szülők, szülőtársak, a rokonok, ismerősök, dada, tanárok és más segítők bevonásával tud szükség esetén extra időt a munkájára fordítani.

Néha sajnos elkerülhetetlen legy hosszúra nyúló tárgyalás, vagy épp a napi munkavégzés gördülékenységét írja felül a belázasodó gyermek. Ugye, milyen jó, ha tud valakire támaszkodni, sokkal kevésbé válik stresszesé a munkahelyi kötelezettség, és  teszi lehetővé, hogy a dolgára összpontosítson. 

4. Rendeljen online! 
Számtalan mobil app és honlap kínál online megoldásokat, hogy segítségükkel minőségi időt spórolhassunk meg szeretteinknek. Vége a nyűgös bevásárlásoknak, vegye meg a szükséges termékeket az interneten, rendeljen néha onnan vacsorát, vagy ajándékot a gyerekzsúrba, ruhát a gyerekeknek és magának. Nem egyszer ezek a megoldások épp gyakorló kisgyermekes szülők vállalkozásai, használatukkal sorstársak cégét támogatja (ebédrendelés, ruha- és más vásárlások).


Van még ötlete, mitől kerülhet tartós egyensúlyba a munkahelyi és családi élet? Ossza meg alább kommentben! 

Eredeti cikk angolul: http://www.inc.com/janine-popick/the-ultimate-balance-how-top-execs-juggle-work-family.htmlBalansz

blogavatar

Gyermek- és munkavállalás, párkapcsolat és karrier? Itt megtudhatod, mi az a családbarát munkahely, és miért jár jól mindenki, ha egyensúlyt teremt munkája és magánélete között.

Hirdetés

Facebook