AJÁNLÓ
 
05:36
2013. 04. 23.
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Balansz.info címen...
A bejegyzés folyatódik
 
05:36
2013. 04. 23.
A Tárki nemrégiben közzétett felmérése szerint a kismamák alig fele számíthat arra, hogy szülés...
A bejegyzés folyatódik
 
05:36
2013. 04. 23.
Folytatjuk a családbarát gyakorlatokat bemutató sorozatunkat. Ezen a héten az Arkon Zrt.-ről tudjuk...
A bejegyzés folyatódik
 
05:36
2013. 04. 23.
Most induló sorozatunkban különböző cégek családbarát programjait mutatjuk be. Szeretnénk megismertetni...
A bejegyzés folyatódik
 
05:36
2013. 04. 23.
Az otthoni és a munkahelyi teendők összehangolására tett erőfeszítések nemcsak a munkavállalók...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Creative Workgroup in a Meeting

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom márciusi konferenciáján öt vállalat számolt be arról, ők hogyan igyekeznek családbarát munkahellyé válni: a TENSI utazási iroda, a Fővárosi Gázművek, az Arkon Zrt., a Fundamenta és a British Telecom magyarországi leányvállalata. Az alábbiakba ezeket a jó gyakorlatokat összegezzük, mutatjuk be.

A családbarátság kapcsán szinte mindenkinek először a kismamák jutnak eszébe: meddig és hogyan dolgozzon egy várandós nő, milyen segítséget kapjon a munkahelyén, majd pedig az, hogy hogyan és milyen formában alkalmazzák újra a kisgyermekes anyákat, ha vissza szeretnének térni korábbi munkahelyükre. Amit szinte minden cég képviselője hangsúlyozott, az az, hogy igyekeznek a szülési- és gyermeknevelési szabadságon lévő nőkkel folyamatosan tartani a kapcsolatot, hogy folyamatosan tájékozódhassanak a munkahelyi változásokról. Több vállalatnál tartanak számukra (elsősorban nyelvi és infomatikai) továbbképzéseket akár online formában is, és természetesen ők is meghívást kapnak a céges szabadidős programokra. Néhány, jellemzően kisebb vállalatnál fel tudják ajánlani a kismamáknak a munkába való fokozatos visszatérés lehetőségét, illetve bizonyos mértékben biztosítani tudják számukra a távmunkában való munkavégzés feltételeit, illetve a gyermekek hároméves koráig közeli családi napközit.

Szinte minden vállalatnál foglalkoznak társadalmi felelősségvállalást elősegítő, és közösségszervező családi- illetve sportprogramok szervezésével. A céges egészségnapokon ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat tartanak, illetve hozzájárulnak a dolgozók magán egészségbiztosítási pénztár-tagságához. A munkahelyen kialakított speciális helyiségek a tapasztalatok szerint nagymértékben növelik a munkavállalók komfortérzetét, és talán meglepő, de a cégeknek megéri ezeket létrehozni, üzemeltetni karbantartani. Több helyen van gyerekjátékokkal felszerelt szoba, szoptató-helység, pihenőszoba, cég által fizetett masszázs céljára kialakított szoba, vagy edzőterem, mint gondolnánk.

Több vállalat is beszámolt arról, hogy szinte folyamatosan felmérik dolgozóik igényeit, elégedettségét, a munkához való viszonyát, és igyekeznek változtatni azon, amire sok panasz érkezik. Van, ahol az egészségmegőrzési program keretében személyre szóló időbeosztási és életvezetési tanácsokkal látják el a dolgozókat.

Azonban mindez elsősorban azon múlik, hogy a vállalatvezetés hogyan viszonyul a munkahelyen eltöltött időhöz és a munkavállalókhoz. Fontos, hogy megbízzanak a munkatársakban, hogy mindkét oldal hosszútávú együttműködésre építsen. A vezetők jó esetben tudják, hogy az egyéni életcélok segítése megtérül és a vállalathoz való lojalitás jobb munkára ösztönöz mindenkit., és hogy a munka és a magánélet nem két ellentétes pólus, hanem ideális esetben kiegészítik egymást.

Balansz

blogavatar

Gyermek- és munkavállalás, párkapcsolat és karrier? Itt megtudhatod, mi az a családbarát munkahely, és miért jár jól mindenki, ha egyensúlyt teremt munkája és magánélete között.

Hirdetés

Facebook