Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fordított darwinizmus? Ugyan már!

02. 15.
2 Komment
0 Reblog

mother with baby isolated 3

Azokban az országokban, ahol a nők éppúgy tanulhatnak, mint a férfiak, kevesebb gyerek születik, a képzettebb nők mindenhol kevesebb gyermeket hoznak a világra. Egyes konzervatív amerikai szerzők - kevéssé tapintatosan - fordított darwinizmusnak nevezték el a jelenséget, miszerint a sikeresebb nők kevesebb gyereket vállalnak munkaerőpiaci szempontból kevésbé értékes társaiknál.

A fejlett társadalmak feláldozzák jövőjüket a nők egyenlőségének oltárán?

A tények és adatok szerencsére nem mutatnak ilyen ijesztő képet sem az Egyesült Államokban, sem Magyarországon. Bár az amerikai magazinok oldalain heves viták dúlnak arról, hogy Európa után Amerikát is elérte-e a demográfiai katasztrófa előszele, a válságot megelőző években mégis nőtt a legiskolázottabb nők gyermekvállalási kedve. Érdekes lehet a hasonlóság Magyarországgal, hiszen két teljesen eltérő társadalompolitikát folytató államról van szó. Az amerikai szövetségi állam nem biztosít fizetett szülési szabadságot egyetlen napra sem,  míg a magyar nők gyermekük születése után jellemzően két-három évig GYED-en, GYES-en vannak. A legképzettebb nők mégis mindkét országban évről évre több gyermeket hoznak a világra.

Nézzük meg a tényeket:

Az amerikai adatok szerint a befejezett termékenységű (a 2010-ben 40-44 éves) korosztályban a legtöbb gyereket (átlagosan 2,56-ot) az érettségit sem szerzett nők szülték, a legkevesebbet (átlagosan 1,67-et) pedig a legmagasabban kvalifikáltak. A főiskolát végzettek átlagosan 1,73 gyereket vállaltak, de mintegy ötödüknek egyáltalán nem született gyereke. Tehát ebben a korosztályban a családos és főiskolát végzett nők fele többgyermekes anya. Mindez nem jelenti azt, hogy a gyermekvállalás a képzetlenebbekre lenne jellemző: a gyermeket vállaló nők alig tizede nem érettségizett le, de több mint egyharmaduknak BA, vagy annál magasabb végzettsége van.

Magyarországon a KSH legutóbbi, 2005-ös felmérésének eredményei szerint a nyolc osztályt végzett nők átlagosan 1,39, az érettségizettek 1,19, a felsőfokú végzettségűek pedig átlagosan 1,21 gyermeket hoztak a világra. Az 1980-as népszámlálás óta azt mutatják a mérések, hogy évről évre javul a diplomás nők gyermekvállalási hajlandósága. 2005 óta pedig úgy tűnik, egyre markánsabbá vált ez a jelenség. (A legutóbbi, 2011-es népszámlálási adatok még nem állnak rendelkezésre.) Az is viszonylag ismert tény, hogy Magyarországon szinte csak a legmagasabban kvalifikált nők szülnek végül annyi gyereket, mint amennyit korábban terveztek. Az érettségizett, vagy felsőfokú végzettségű, de diplomát nem szerző nők jellemzően az eredeti szándékaikhoz képest kevesebb gyermeket vállalnak, a legiskolázatlanabbak pedig többet (de egyre kevesebbet és korántsem annyit, mint pár évtizeddel ezelőtt).

Egyre több diplomás nő vállal több gyermeket

Az Indexnek 2010-ben nyilatkozó demográfus, Kapitány Balázs szerint szakmai körökben általános volt a vélekedés, hogy ez a sajátosan magyar jelenség a magasabb keresetűeknek kedvező családtámogatási rendszer miatt alakulhatott ki. Ők is meglepődtek, amikor kiderült, hogy az erdélyi magyaroknál is hasonló a helyzet, a legképzettebb nők - valószínűsíthetően az anyaországi mintát követve – több gyermeket vállalnak, mint a náluk valamivel kevésbé iskolázottak. Az idézett cikk szerint a magyar helyzethez hasonlóan évről évre nő a magasan kvalifikált amerikai nők gyermekvállalási hajlandósága. Ennek több oka lehet: akár az, hogy a korábbi mintáktól eltérően a tanulás vagy a karrierépítés éveiben is mernek gyermeket vállalni, vagy az, hogy a megfelelő végzettséggel rendelkezők számára ma már elérhetőek a rugalmasabb munkavállalási lehetőségek. Esetleg és nem utolsó sorban pedig az állhat a dolog mögött, hogy a posztfeminista értékrendet valló diplomás nők jelentős része szívesebben szünetelteti karrierjét és marad otthon a gyermekeivel.

De vajon mi lehet a jelenség magyarázata itthon?

A poszt az Atlantic és az Index cikkének felhasználásával készült.

Porst Réka és Hídvégi Borbála a Meska.hu kézműves adásvételi portál gazdái. Réka három gyerek és egy mérnöki diploma után vágott bele a vállalkozásba. Mérnökként is mindig foglalkoztatta a gondolat, hogy jó lenne saját vállalkozásba is kezdeni, mert úgy érezte, bizonyos álmokat alkalmazottként nem könnyű megvalósítania. Jelentkezett a Műegyetem MBA-szakára, amelytől azt remélte, hogy majd egyfajta lökést ad és továbbképezheti magát. Olyan emberekkel tudott így megismerkedni, akik tovább inspirálták. Réka legjobb barátnője Külkereskedelmi Főiskolát végzett, de mellékállásban régóta foglalkozott kézműves termékek készítésével és árusításával. Az ő tapasztalatai döbbentették rá a barátnőket a hazai kézművesek nehézségeire, és így jött az ötlet, hogy közösen hozzanak létre egy olyan, bárki számára nyitott weboldalt, ahol az alkotók saját maguk árulhatják és népszerűsíthetik termékeiket.

Balansz

blogavatar

Gyermek- és munkavállalás, párkapcsolat és karrier? Itt megtudhatod, mi az a családbarát munkahely, és miért jár jól mindenki, ha egyensúlyt teremt munkája és magánélete között.

Hirdetés

Facebook