Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

single mother

Hogyan teremthet viszonylagos egyensúlyt a munkája és a családi élete között az, akinek egyedül kell megoldania mindent? Múltheti posztunkban a kétkeresős családok nehézségeinek megoldására próbáltunk tippeket adni, most az egyszülős háztartások következnek.

Rengeteg szülő neveli egyedül a gyermekeit. A 2011-es népszámlálás szerint minden ötödik család ilyen ma Magyarországon, és 797 ezer gyermeket nevel egy szülője (87 százalékukat az édesanyjuk). Az egyedülálló szülőknek társ híján sokszorosan nehezebb az életük, hiszen minden felelősség az ő vállukra nehezedik, ők a kenyérkeresők a családban, és a környezetük is gyakran és alaptalanul előítéletes velük szemben. 

A következő tanácsokkal őket szeretnénk segíteni. (A tippeket innen szedtük)


Legyen segítői hálózatod!

Építs fel magad köré egy támogatói kört: ha elszigeteltnek érzed magad, ha a családod nem tud segíteni, legyen egy barátokból, ismerősökből, anya- vagy apatársakból álló hálózatod, akikre biztosan számíthatsz. Vedd igénybe akár helyi közösségek segítségét, a lakóhelyeden szinte biztosan találsz valami civil vagy akár egyházi szervezetet, amelyik segítségedre lehet, és ahol hasznos ismeretségekre tehetsz szert.


Ne félj segítséget kérni!

Könnyen lehet, hogy vannak körülötted olyan emberek, akik szívesen nagyobb szerepet vállalnának az életetekben – merd őket közelebb engedni magatokhoz! Keress olyan szülőtársat, akire rá mered bízni a gyereke(i)det, és akinek alkalomadtán te is szívesen vigyáznál a gyermekeire. Hidd el, mindenki örül egy ilyen lehetőségnek, különösen ha a gyerekek amúgy is jól kijönnek egymással.

Ha több ilyen családot ismersz, bővítsd ki a kört, és alakítsatok ki egymás számára ingyenes és viszonosságra épülő gyerekfelvigyázói csoportot.


Készíts minden eshetőségre kész forgatókönyvet!

Mindig tudd, hogy mitévő legyél, ha valamiért nem a tervezett módon alakul a napotok, de neked halaszthatatlan dolgod van. Készíts elő B- C- és D-tervet, hogy ne kelljen aggódnod, megbízhatónak tartanak-e a munkahelyeden.

Legyen egy listád olyan emberekről, akiket bármilyen esetben segítségül hívhatsz. Bármilyen vészhelyzet esetére legyen részletesen leírt feladatsorod a tennivalókról, ezt mentsd el a telefonodba, és otthon tartsd jól látható helyen, készíts belőle másolatot és add oda mindenkinek, aki abba a helyzetbe kerülhet, hogy a távollétedben neki kell intézkednie: rokonoknak, barátoknak, bébiszitternek, szomszédoknak.


Vigyázz magadra!

A túlterheltség veszélyes, az egyedülálló szülők különösen ki vannak téve annak, hogy saját maguk jóllétéről megfeledkeznek. Figyelj arra, hogy mit és mennyit és hányszor eszel egy nap. Szakíts időt a mozgásra, ha másképp nem megy, a gyerekekkel együtt: sétáljatok, táncoljatok, biciklizzetek, focizzatok. A rendszeres testmozgás feltölt energiával, vidámabb és csinosabb is leszel tőle.

Próbálj rendszeresen időt találni arra, hogy a barátaiddal találkozz, lazíts, szépítkezz, ismerkedj, vagy akár csak céltalanul sétálgass. A családod minden tagjának jót teszel ezzel.

A kikapcsólódás nem lehet pénzkérdés: menjetek el piknikezni, iratkozzatok be a könyvtárba, menjetek el ingyenes kulturális rendezvényekre.

Pihenj! Muszáj eleget aludnod. Próbálj minden este azonos időben lefeküdni.


És végül: Ha nem saját szabad akaratodból lettél egyedülálló szülő és úgy érzed, nem tudsz megbirkózni minden nyakadba szakadt feladattal és felelősséggel, fordulj szakemberhez, vagy járj el egy önsegítő csoportba. A stressz, a depresszió és a harag nem múlik el magától. Kérj és fogadj el segítséget ezek kezelésére.

Balansz

blogavatar

Gyermek- és munkavállalás, párkapcsolat és karrier? Itt megtudhatod, mi az a családbarát munkahely, és miért jár jól mindenki, ha egyensúlyt teremt munkája és magánélete között.

Hirdetés

Facebook

Legfrissebb bejegyzések