Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Balansz.info címen honlapot indít, melynek célja, hogy kiváló szakemberek közreműködésével elősegítse a  magánélet és a munka 

összehangolását: mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók számára.

 

A holnapi sajtótájékoztatón bemutatkoznak a 2013. évi díjazottak: 

- kisvállalati kategóriában a Pro Labora képviseletében Sembery Tünde, 

- közepes méretű vállalat kategóriában az Arkon Zrt. képviseletében  Dr. Krausz Miklós,  

- nagyvállalat kategóriában a Fundamenta Zrt. képviseletében Kazár Natália 

személyügyi vezető számol be a díj fogadtatásáról és az azzal járó előnyökről. 

A Három Királyfi, Három királylány Mozgalom 2014-ben ismét elindítja  a Családbarát Vállalat pályázatot. A 2013. évi nyertesek bemutatkozásával, jó példák ismertetésével ösztönözzük a vállalatokat, hogy vezessenek be minél több családbarát intézkedést, és tudatosabban támogassák a családok jó működését a munkáltatói oldalról is. Hiszen a kiegyensúlyozott családok biztosítják a munkavállaló lelki és fizikai egyensúlyát, és ez a vállalat gazdasági sikereiben is mérhető.

A hétvégéig a helyszínen (Magyarság Háza, 1014  Budapest, Szentháromság tér 6.) megtekinthető az "Anya egyensúlyoz", azaz a munkahelyén és itthon is dolgozik című gyerekrajz kiállítás is.

Ha csak egy napra is, de extra biztatást kapnak az otthoni munkához a dolgozók a "Dolgozz otthonról!" nap keretében. 

Május 10-ére ismét meghirdeti a "Dolgozz otthonról!" napot a Microsoft és a Telenor. A szombati munkanap-áthelyezés miatt külön érdekes az otthonról dolgozás támogatása (ekkor dolgozzuk le a május elsejei hosszú hétvége pénteki napját, a május 2-át).  

Két évvel ezelőtt külföldi minta alapján indult az otthoni munka napja, és már  2012-es első, rugalmas munkavégzést hirdető kezdeményezéshez száznál több cég, közel 3000 munkavállaló csatlakozott.  

A szellemi munkát végzők körében Magyarországon és világszerte  egyre gyakoribb a kötött munkaidő kereteinek fellazulása, egyre több vállalat bátorítja dolgozóit, hogy (alkalmanként) otthonról végezzék munkájukat. 

2014-ben már nemcsak az otthoni, hanem a tetszőlegesen megválasztott helyszínű (például co-working irodában) munkavégzésre kaphatunk buzdítást: Dolgozz bárhonnan! 

Megtakarítható a munkába, majd haza utazási idő, és nem csak a munka hatékonyságát növelheti a szabadon megválasztott helyszín, hanem a bizalmat is erősíti.  

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország szakemberei által hitelesített széndioxid-kalkulátor segítségével az így megtakarított szén-dioxid-kibocsátásról a dolgozz otthonról nap alkalmából fejlesztett, a bárki közelítő adatokat kaphat a program weboldalán.

Dolgoznál otthonról vagy a munkahelyen kívül máshonnan? 

Miben segítene a rugalmas munkaidő? 

Téged visszavárt a munkahelyed?

06. 04.
0 Komment
0 Reblog

A Tárki nemrégiben közzétett felmérése szerint a kismamák alig fele számíthat arra, hogy szülés után visszamehet korábbi munkahelyére. „Mi lenne, ha a szülés után ott folytathatnám a munkát, ahol abbahagytam?” – kérdezi Nóra a JÓL-LÉT Alapítvány filmjének várandós főszereplője, aki szülés utáni munkavállalási lehetőségeit mérlegeli.


 

A tíz éve működő, a nők és anyák munkaválallását segítő közhasznú alapítvány most pályázatot hirdet. Szeretnék bemutatni azokat a munkahelyeket, amelyek nyitottak a kisgyermekes szülők foglalkoztatására, vagy ahol az anyákat visszavárják  gyermekvállalás után. Remélik, hogy minél több olyan munkahelyről kapnak visszajelzést, ahol valóban örülnek annak, ha a korábban már jól teljesítő kollégájuk a gyermekvállalást követően is náluk folytatja pályafutását. A sikeres pályázók tapasztalataikkal más vállalatokat is segíthetnek abban, hogy hátat fordítva a sztereotípiáknak segítsék az anyák munkába való visszatérését.

 

Ha GYES, GYED, GYET után könnyedén fogadtak vissza régi állásodba illetve zökkenőmentesen tudtál beilleszkedni új munkahelyeden, akkor ezt írd meg ide június 18-ig! Történeteddel már be is nevezted munkahelyedet a „Visszafogadó munkahely díj”-ra.

 

A pályázat részleteiről itt tájékozódhatsz

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elkötelezetten dolgozik azért a célért, hogy megszülethessenek hazánkban a kívánt, tervezett gyermekek. Ahhoz, hogy egy család gyermeket vagy gyermekeket akarjon, merjen, tudjon vállalni, szükséges látnia azt, hogy ezzel a döntéssel a szülők nem zárják ki magukat a munka világából. Ennek érdekében kívánatos, hogy bővüljön az atipikus, rugalmas foglalkoztatásban dolgozók köre. Egy szülő azonban csak akkor nyugodt és produktív munkavállaló, ha megnyugtató helyen tudja közben a gyermekét, így csak akkor tervezhetünk atipikus, rugalmas foglalkoztatást, ha adott mellé a rugalmas és elérhető kisgyermekellátás is.

Hazánkban több évtizedes hagyománnyal bírnak a gyermekintézmények: a bölcsődék, az óvodák. Tény azonban, hogy kevés a férőhely, a meglévő intézmények ezért sokszor már az elviselhetetlenségig túlzsúfoltak. Ez sem a gyermekeknek, sem a családoknak, sem a gondozóknak, pedagógusoknak nem elfogadható. Szerencsére 20 éve színesíti a napközbeni kisgyermekellátás palettáját a családi napközi, mint ellátási forma. Ez a mindig kislétszámú, rugalmas kisgyermekellátás képes a 0-14 éves korosztályban a helyileg fellépő igényekre gyorsan és olcsón, emellett megfelelő minőségben reagálni.

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom támogatja, hogy egy egységes akkreditációs feltételrendszer kialakításával kerüljön be a családi napközi a többi ellátási formához hasonló törvényi keretbe és finanszírozási rendszerbe, ezzel javuljon a fenntarthatósága és hozzáférhetősége. Legyen a szülők által szabadon választható a bölcsődés, óvodás vagy iskolás korosztály esetében – így csökkenjen a meglévő ellátórendszer zsúfoltsága.

Gyermekeink professzionális ellátása mindannyiunk érdeke!

day 1784: preschool "graduation"!  IV.


Egy szülő akkor tud csak igazán eredményesen dolgozni, ha munkaidőben jó kezekben tudja a gyermekeit.

Amikor egy munkavállaló belép egy céghez, sokszor nem tudja még, mikor és hány gyermeke lesz. Ő is és a cég is egy dologban biztos a szerződéskötéskor: szükség van a munkájára. Ha jól érzi magát a munkahelyén és elégedett a munkakörülményekkel és a bérrel, jól teljesít. Ez pedig akkor sem változik, ha a munkavállaló történetesen családot alapít.

Egy gyermek érkezésével a cég szempontjából is sok dolog megváltozik. Az anya akár évekre kieshet a munkából. A szülőnek, akár apa vagy anya, minden hétköznap délután és évente 2-4 hónapnak megfelelő időben (szünetek, nevelés nélküli napok) kell gyermekfelügyeletet megoldania, függetlenül attól, hogy ez a munkaidejéhez hogyan viszonyul. Ehhez társulnak a gyerekbetegségek kiszámíthatatlan hetei. A szülők gondolatai munkaidőben sokszor a gyermeik körül forognak, főleg akkor, ha a gyermek napközeni elhelyezése nem biztos, megnyugtató és kiszámítható. A munkaadónak HR-tervezési nehézségeket, a cégnek munkavállalónként évente akár plusz 2 hónapnyi bruttó bérnek megfelelő költséget jelenthet, bevételkiesést okozhat.

A megoldás nyilván nem az, hogy nem alkalmaznak kisgyermekes szülőket. Hogyan lehet mégis valami megoldást találni? Családbarát foglalkoztatással és megfelelő gyermekelhelyezés biztosításával.

Szülők és munkavállalók egyszerre

Gimnáziumi végzettséggel vagy afölött a férfiak és nők foglalkoztatási rátája közel azonos. Azaz mindketten, apa és anya értékes munkavállalók. Egy szülő, legyen apa vagy anya, akkor lesz kiegyensúlyozott és produktív a munkájában, ha gyermekének munkaidő alatti elhelyezését megnyugtatóan meg tudja oldani. A mai helyzet nem ezt mutatja. Nézzük a munkavállalók oldaláról:

A 3 éves kor alatti gyermekek csak mintegy 7%-a kaphat ma Magyarországon bölcsődei ellátást. Ennyire kevés a férőhely.

A 6 éves kor alatti gyerekeknek csak mintegy 48%-a veszi igénybe rendszeresen a napközbeni gyermekellátást. Ha lehetőség van rá, otthon maradnak a kistestvérrel és a GYED/GYES-es szülővel. Ennyire nem vonzóak a 25-30 fős óvodai csoportok, a tömeges óvodai megoldás, amelynek sokszor része az is, hogy a túlzsúfoltság miatt délben el kell hozni onnan a gyermekek egy részét, mert nincs elég hely a délutáni pihenés biztosítására. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke úgy nyilatkozott, 20-25 ezer óvodai férőhely hiányzik. Könnyen belátható, hogy a helyzet rendezésére nem lehet egyhamar számítani.

Tavaly 1109 családi napköziben 7500 hatévesnél fiatalabb gyermek nappali ellátását oldották meg, de jövő ősztől változik a helyzet: 2014-őszétől bevezetik a kötelező óvodáztatást a három év feletti gyermekek számára, és a családi napközi nem helyettesíthati az óvodai nevelést a miniszter levele szerint. Hogy hogyan fogják megoldani az önkormányzatok a helyzetet, és hogy mi lesz a  családi napközik és dolgozóik sorsa, nem tudni.

Magyarországon az anyák kevesebb mint 16%-a tér vissza a munkába legkisebb gyermeke hároméves kora előtt. Pedig az anyák dolgoznának, ha lehetne: egy felmérés szerint a megkérdezettek több mint 55%-a szeretne ugyanarra a munkahelyre visszatérni, ahonnan szülni ment.

Miért hisszük továbbra is, hogy jó megoldás a családi napközi?

Egy céges családi napközi és játszócsoport egység létrehozásához 3-6 hónapra és körülbelül 2 millió forintra van szükség (kiépítés, engedélyeztetés), a hely adottságainak függvényében. Ez a befektetés egy nagyvállalatnak akár egy év alatt, kis- és középvállalatok esetében 2-5 év alatt megtérülhet. A céges családi napköziben egy gyermek 60-90 ezer Ft közötti működési önköltséget jelent havonta. A játszóház óradíja 800-1000 Ft között mozog.

Mindez azt jelenti, hogy teljes keresetet hazavivő anya már egy részben támogatott családi napközis hely esetén is többet tud a családi kasszához adni, mintha a GYES-t vagy a bébiszittert választja. A kisgyermek mellől így megéri visszatérni a munkába. A nagyobb gyermekeknél pedig a játszócsoport teszi lehetővé, hogy a szülő a teljes munkaidőt kihasználva dolgozhasson, hiszen a családi napközi a 3-14 éves gyerekek délutáni ellátása, foglalkozások, szakkörök, sőt: táborok helyszíne is lehet.

Ha tehát fontos szempont a családos munkavállalók, elsősorban a nők foglalkoztatása, akkor kézenfekvő lehetőség a céges családi napközik működtetése amelynek nyitvatartása rugalmasan igazodhat a céges munkaidőhöz, a vállalati munkakultúrához.

Posztunk a Céges Családi Napközi Program cikke felhasználásával készült.

Balansz

blogavatar

Gyermek- és munkavállalás, párkapcsolat és karrier? Itt megtudhatod, mi az a családbarát munkahely, és miért jár jól mindenki, ha egyensúlyt teremt munkája és magánélete között.

Hirdetés

Facebook